bildad.se

Blogg

Det brukar vara gott om bilder på min hemsida, men det är lite strul på den fronten just nu. Det kommer att fixas i december!

365: En bild om dagen

Jag har bestämt mig för att börja ett 365-projekt igen!

365

Bilderna ligger som en egen bildsamling här. Jag fotar dagligen, men kommer nog ladda upp bilder i klumpar någon gång per vecka.

Det här är ett projekt som jag har gett mig an två gånger tidigare, men inte lyckats hålla i i ett helt år. Jag ser ändå försöken som lyckade, då poängen var att tänka på foto dagligen, och att tvinga en till att faktiskt ta en bild varje dag. Så långt gick det bra, och det är mycket lärorika perioder.

2016-01-02-snowflower.jpg

Något jag lärt mig är att när den enda regeln är att ta en bild per dag - och inga andra begränsningar sätts på projektet - så leder det till mycket stress. Inte bara finner jag det mycket svårare att få bilderna att hänga ihop på något vis, utan det blir svårare att ta en bild när jag får "ta en bild på vad som helst".

Därför har jag nu, med det här projektet, valt följande regler:

  1. Bilderna ska vara i färg
  2. Bilderna ska vara kvadratiska
  3. Allt som är med i bildytan ska kunna motiveras

Anledningen till att jag valt dessa regler är 1) för att jag länge sagt att det är fegt att fota svartvitt (mest för att jag själv tycker färg är mycket svårt att göra asbra), 2) att jag vill testa något nytt, och 3) för att jag behöver påminna mig själv om att aktivt titta - och tänka - på allt jag ser i kameran när jag tar bilden.

2016-02-03-zinkensdamm.jpg

Det är ganska enkla regler, men det är också sådana enklare ramverk som får en att kunna fortsätta. Jag ser inte heller något problem med att byta ut reglerna efter en tid.

De tidigare 365-projekten finns på Flickr, för 2012 här, och för 2016 här.

2016-01-26-tunnelbanan.jpg

Mycket från de gamla projekten är ganska intetsägande, men det finns en handfull bilder som jag ofta tänker på några år senare.

Den här gången ska jag dock försöka få bort "stress-ta-en-bild-på-väg-hem-från-jobbet"-vibbarna.