bildad.se

Blogg

Det brukar vara gott om bilder på min hemsida, men det är lite strul på den fronten just nu. Det kommer att fixas i december!

Det gamla internet

Felix

Bilden ovan är en bild tagen och skapad av min vän Felix. Det enda jag har med bilden att göra är att jag stulit den av honom. Jag tror han förlåter mig. Felix skriver ibland på analogier.se, vilket jag nämner för att det passar dagens tema: Gamla skolans fotobloggar.

Felix tipsade för länge sedan om en Johan Larsson från Linköping som fotar och bloggar osånt. Jag tror inte jag läste bloggen hans så troget som Felix gjorde, men hans bilder gjorde absolut ett intryck. Jag tänker på dem ibland. Svartvita, råa, kontrastrika och sådär underbart händelsefulla och lugna på samma gång. En stillsamhet och vemod, samtidigt som de är vackra och starka. Det är vad jag associerar med de bilder jag sett av honom.

Jag kom att tänka på Johans blogg Mudride, och gick in för att ta en titt. Inga uppdateringar sedan 2016, precis som sist jag kollade -- men den här gången la jag märke till en sak på sidan som tidigare totalt undgått mig; en lista av andra rekommenderade fotobloggar. Så jag öppnade typ 40 nya flikar, och började titta igenom.

Liksom Johans sida är de flesta inte uppdaterade på länge. 2013, på någon. 2010, på ett ännu äldre undantag. Några går inte längre att nå, men på de flesta finns bilderna kvar, och många av bilderna är lika balla som bloggarna verkar bortglömda.

Jag antar att de som fortfarande delar med sig av sitt fotande på det sättet får sitt utlopp på Facebook och/eller Instagram nu för tiden. Själv gjorde jag typ min första hemsida när jag var 10, och jag tar idag ett ganska aktivt avstånd från Facebook, så kombinationen egna hemsidor (även om många är hostade av blogger.com och liknande tjänster) och att det är så långt ifrån sociala medier finner jag lite kittlande.

Om jag försöker tänka tillbaka så tror jag att det var mycket svårare att att underhålla en blogg såhär än vad det är att lägga upp bilder på Instagram idag. Inte att det var galet svårt, men det var många små trösklar, och jag tror dessa små trösklar skapat en viss atmosfär, i samband med att det inte alls var lika vanligt att dela med sig på det viset. Och, utifrån min erfarenhet i min lilla bubbla, ett helt annat tempo.

Varning för att jag romantiserar och förenklar en del, men det är ju inte som att jag är opartisk. Vad tror du att du är inne på för sida nu egentligen? Föreställ dig en flörtig emoji med självdistans och humor här, medan jag försöker lista ut hur en gör såna på datorn.

Det är ju också självklart redan en lista av likasinnade entusiaster, och inte alls en representation av bloggar över lag. Men med det sagt har jag svårt att se Instagram användas på samma sätt, även om en försöker. Kommentarer och likes i delade flöden tar liksom bort ifrån innehållet. Du är en röst bland tusen, och det är inte längre en samlad helhet av vem du är. Inte när du, eller det du delar med dig av, i stort sätt alltid ses i strömmen av helt andra saker, och inte via din profil och portal i första hand.

Men jag är osäker på hur mycket det ligger i det. Kanske säger det mer om mitt användande av Instagram än något annat. Kanske är det att jag följer en sån blandad uppsjö av konton. Några om skapande, en massa vänner och bekanta, och sen en hel del politiska konton. Bilden som konstform är inte i fokus för den absoluta majoriteten av posterna.

... tänk om en, på något vis, kunde följa ett flöde som bara bestod av bilder som skaparen eller skaparna spenderat minst X antal timmar på. Jag tror en faktiskt sådan gräns skulle bli ganska ledsam ganska fort, men idén är intressant ändå. Jag får mer ett sånt intryck av de jag följer på Flickr (där jag dock inte varit aktiv på ganska länge) än på Instagram. Där känner jag att bilden är mer i fokus än antalet favoriseringar och kommentarer, även om de så klart finns med där också.

Det blir inte mer än så till poäng idag. Något framtida inlägg får handla om vad som finns på bloggarna nedan. I väntan på det får du gärna se om du hittar något du gillar ibland dem.

Så, ja, nedan följer Mudride-Johans (lätt kurerade?) lista "Läsvärda bloggar", saxad därifrån då jag helt enkelt inte vill att listan ska gå förlorad om Johans blogg försvinner. Jag har lagt till en kommentar om när det senaste inlägget är ifrån. Eventuellt går en del som är otillgängliga idag att hitta via Wayback Machine.

| Adress | Namn | Senast uppdaterad | |:-------|:-----|:------------------| | 591photography.com | 591 Photography | Maj 2018 | | gholen.se/blag | Ambjörn Thorhard | Hittas ej. | | analogabetraktelser.blogspot.com | Analogt – Lisa Kejonen | Kräver google-inloggning, inget jag kommer åt för stunden. | | fotosidan.se/blogs/carlzon/index.htm | Bernt Carlzon | December 2016. | | blog.bohemen.se | Björn Sjöberg | November 2016 | | bortresidankameran.blogg.se | Bortre sidan kameran | Juli 2012, men hänvisar till daniel.webblogg.se som är senast uppdaterad juli 2014. | | enlitenteckning.se | Britta Häggmark | Finns ej. | | dahlsfotografier.blogspot.com | Dahls fotografier | Mars 2013. | | fotosidan.se/blogs/norrvi | Dawid Norrvi | 404. | | makrills.blogg.se | Emelie Makrill | Kräver inloggning på blogg.se(?) | | beingquaint.com/blog | Erik Öhrn | Finns ej. | | gblog.se | Gustaf Emanuelsson | 403. | | janber.net | Jan Bernhardtz | Maj 2018 med bilder från Rhodos 1968. | | jenders.se | Jenders | Domän till salu. | | joakimsundkvist.tumblr.com | Joakim Sundkvist | Februari 2013. | | jpa-photography.com/blog | Johan Lindén | Domän ej registrerad | | rheborg.blogspot.com | Johan Rheborg | September 2016 | | johansvensson1968.blogspot.com | Johan Svensson | Juni 2017. | | radiohuvud.blogspot.com | Johanna Wallin | Hänvisar till johanna-wallin.com | | larssonfotografi.blogspot.com | Jonas Larsson | November 2010. | | seffel.wordpress.com | Jonas Seffel | Hänvisar till jonas.seffel.com som är en parkerad domän | | jonassvedinsnaps.blogspot.com | Jonas Svedin | Februari 2017. | | lisabrange.wordpress.com | Lisa Brange | Juli 2012. | | pohjanen.org/pictures | Magnus Pohjanen | Oreggad domän. | | mb90.tk/blogg | Markus B | Verkar uppsagd. | | anaglugg.wordpress.com | Martin Edman | Juni 2013. | | martinpalsson.se/blog | Martin Pålsson | Verkar ej blogga längre, men finns massa balla bilder på martinpalsson.se. | | mickebergphoto.blogspot.com | Micke Berg | Odaterade inlägg och inga bilder, jag är hemskt förvirrad. | | fotosidan.se/blogs/mibo/index.htm | Micke Borg | 404 | | chasid68.blogspot.com | Mikael Good | Februari 2018 | | mikaeljohansson.tumblr.com | Mikael Johansson | Inga datum? | | mirasmirakel.blogspot.com | Miras mirakel | Maj 2018 | | niklaswibom.com | Niklas Wibom | Tom sida. | | gelatin-silver.blogspot.com | Nils Bergqvist | Borttagen blogg. | | wettdinho.se | Oliver Wettergren | Mars 2018. | | oscarcarlsson.wordpress.com | Oscar Carlsson | Juli 2015, men hänvisar till oscar.carlsson.photography som inte fungerar för stunden. | | alstergren.com/blog | Per Alstergren | Augusti 2017. | | reitrulsson.wordpress.com | Rei Trulsson | December 2014. | | thelifestream.org | Simon Wallerstedt | Hittas inte. | | sofflogg.se | Soff-logg | Reklamsite..? | | fotosidan.se/blogs/straightphotography | Straight photography | Maj 2018. | | kaitomas.se | Thomas Engström | hänvisar till bluepen.se som är uppdaterad april 2018. | | fotosidan.se/blogs/meldert/index.htm | Thomas Meldert | Maj 2018. | tomaskonigsson.blogspot.com | Tomas Königsson | Verkar borttagen. | |===== {: .pure-table .pure-table-striped}

Glöm inte heller att spana in mudride.com och analogier.se.