bildad.se

Blogg

Det brukar vara gott om bilder på min hemsida, men det är lite strul på den fronten just nu. Det kommer att fixas i december!

Förebilder

Lyktvrål

Jag försöker verkligen hitta några bra förebilder, men det är så otroligt svårt. Att hitta bra fotografer att följa är en sak, men jag vill hitta någon eller några som jag kan identifiera mig lite mer med. Någon jag delar många värderingar med. (Vad dessa värderingar är har jag dock inte ens klargjort för mig själv.)

Om du unnar mig en stunds gormande innan det egentliga innehållet här: Jag orkar inte med hetsen och coolheten och hjälteförklarandet som finns i typ det mesta en hittar på YouTube när en naivt söker efter fotografer. Och trenden att trycka in massa häftig musik så fort det är en sekund tystnad i videon är så krystat. Jag klarar inte av det. Om din video inte funkar utan de effekterna så blir den inte helt plötsligt bra när den har coola zoomande elektroniska synthljud och snabb klippning i takt till musiken. Om du har något att säga så behövs inte det. Låt innehållet bära videon istället, om inte din video handlar om just klippning och musik, eller om du inte gör det jävligt bra.

Jag älskar när folk experimenterar, men ibland tar det ifrån mer än vad det tillför.

Gör grunden stabil och bra först, och bygg sedan därifrån.

Men vilka känner jag lyckas?

YouTube

När det kommer till prylreviews så diggar jag Chris Nicholls och Jordan Drake som fram till nyligen gjort videos för The Camerastore TV, men numera för DPReview. De har fötterna på jorden. De är realistiska, och vet att nya prylar inte är samma sak som att utvecklas som fotograf. Det är bara verktyg. De berättar vad som är bra med något, och vad som är dåligt med något, eller vaför något passar en men inte en annan fotograf.

Denae and Andrew gillar jag de flesta videos ifrån, men speciellt efter videon I dont have time for photography där Andrew pratar om hur det fotande han gör är det han hinner med, och det som kommer ut ur det är vad som är möjligt. Allt är inte bäst, men behöver inte heller vara det. Målet, och nu hoppas jag att jag inte stoppar ord i hans mun, är det kreativa skapandet, och inte få det perfekta slutresultatet. Det är ett experimenterande, ett stegvis samlande av erfarenheter, och ett regelbundet slutförande av uppgifter.

Det är också svårt att inte nämna Thomas Heaton. Jag är dock lite orolig för honom. Jag är rädd att han trycker ut massa videos för att han har massa följare som typ förväntar sig att han typ måste komma med flera nya videos i veckan. Jag hoppas det är jag som hittar på, men jag är rädd att han kommer gå in i väggen. Mycket av vad han gör är mycket kul att följa, och till mycket stor del till följd av hans personlighet. Alla videos är bra - men vissa är ändå dubbelt så bra ändå - och det har helt att göra med en extra gnista han hittar ibland. Titta efter dem.

De är tyvärr de enda youtube-kanaler jag följer idag där jag ser fram emot nästa avsnitt. Kom gärna med tips!

Podcasts

On Taking Pictures med Jeffrey Saddoris och Bill Wadman. De skämtar ofta om att de mest undantagsvis faktiskt pratar om foto, men det är ändå min favoritfotopodd. Det är två snubbar som gått länge i terapi (på varsinna håll) och det märks på hur de pratar, och hur de ser på fotande och skapande. Det är egentligen mer en podd om kreativt skapande än fotografi.

Det är min favoritfotopodd, men det är också den enda jag lyssnar på. Jag har inte hittat någon annan som inte är en motsvarighet till mitt gormande ovan, eller som bara handlar om prylhets.

Vänner och bekanta

Jag lever under en sten, och där når inte deras bilder mig. Men... när jag tycker någon gör något som funkar bra att dela med sig av här så ska jag dela det.

Jag måste leta mig fram från under min sten.

Communities och internet för övrigt

Bilden ovan är bland de senaste bilder jag laddat upp på Flickr, och den är från den sjunde november 2016. Jag minns inte exakt varför jag slutade använda Flickr, men jag kan tänka mig att det har att göra med att jag inte visste riktigt vad jag ville säga där längre. Att jag behövde ta ett steg bakåt. När jag gjorde det tog jag, utan att inse det, även avstånd från de inspirerande personerna jag följer där.

Jag har försiktigt börja utforska den världen igen, och jag tycker så otroligt mycket bättre om den än Instagram. Jag kan inte riktigt förklara exakt varför än, men jag ska försöka göra det i ett framtida inlägg.

Instagram har aldrig varit en stor kreativ inspirationskälla för mig. Den plattformen har betytt något annat, och jag har typ slutat använda den, både för att själv lägga upp saker och för att följa folk.


Det var allt jag hade idag. Lite abrupt slut. Och efter förra inlägget om gamla återfunna bloggar borde jag skriva mer om dem, men det får vänta till ett framtida inlägg.

Sluta läsa här nu, gå och skapa något istället.