bildad.se

Blogg

Det brukar vara gott om bilder på min hemsida, men det är lite strul på den fronten just nu. Det kommer att fixas i december!

Sociala medier

Så. Nu har jag bestämt mig för att ta bort Instagram också.

För några år sedan tog jag bort min Facebook, och är oerhört glad över det. Jag har halvt tvingats till att skaffa det igen pga Roller Derby (kändes inte rätt att belasta andra hårt arbetande i föreningen med att göra dubbeljobb och missa massa kommunikation) - men det kontot har jag hållit isolerat till det ämnet. Till sommaren kommer det kontot tas bort igen, då jag till nästa termin nog bor i Göteborg.

Instagram har jag dock haft kvar. Men de senaste månaderna har jag använt det mindre och mindre, och slökollar inte ens där längre. Jag vet att jag kommer gå miste om en hel del intressanta grejer - mest politiska - men... jag orkar inte med det. Det är inte mitt forum. Det är inte för mig.

Jag har stundvis kunnat använda det mediet för att uttrycka mig själv, och har gjort det med glädje, men nu är det dags att sluta anpassa mig efter dessa stängda plattformar. Jag tror inte på dem, och jag vill inte vara en del av dem.

Jag tror på fri kommunikation. Jag tror på projekt som Matrix (för chatt, både en-och-en och gruppchatt), Mastodon (som Twitter ish, även om jag har svårt att vara aktiv där så följer jag några som har intressanta tankar).

Mastodon använder det intressanta protokollet -- ett teknisk term för maskiner att prata med andra maskiner -- ActivityPub. ActivityPub är utformat för användarens rätt att hantera sin data på sina villkor, och inte för att låsas in av aktieägares motiv. Det här, eller något framtida liknande protokoll, tror jag är framtiden.

Grejen med saker som ActivityPub är att det går att anpassa till massa andra öppna tjänster. Som PixelFed (som Instagram), eller Plume för skrivande. Och, utan att bli för teknisk, så kan alla dessa användare av alla olika plattformar kommunicera med varandra. Har du ett Mastodon-konto kan du följa någons bilder från PixelFed eller någons texter från Plume - och kommentera tillbaka direkt i det program du redan använder.

Så kommer det bli om något eller några år i alla fall. Det måste mogna en del. Och ActivityPub är inte perfekt, men det är ett oerhört fint steg i en fin riktning.

En till plattform är PeerTube som är som YouTube. Samma regler gäller med denna som den ovan.

Har du höga krav eller förväntningar så blir du nog besviken på de flesta av de här i dagsläget, men som sagt så måste de mogna ett tag. Och projekten drivs mest av få personer som jobbar ideellt. Fråga dem om du kan hjälpa till med något, eller skänk dem en slant om du vill bort från monopolen Facebook, Google, Amazon och Microsoft.

Annars finns ju också hederlig e-post. Det gillar jag.

Vill du följa mig på något av dessa nätverk - eller bara är nyfiken på hur de ser ut - så har följande:

Eller för chatt, där mitt användarnamn på Matrix är @bjorn:matrix.xhrpb.com. Skaffa ett konto på https://matrix.org och skriv till mig där. En fetbra klient till mobilen heter Riot.

Eller som sagt. E-post: bjorn@bildad.se.