Inlägg

 • 365: Januari 2018

  2018-01-08-365

  Januari var, liksom de flesta andra månaderna i år, en mycket stressig period för mig. När jag tittar på den tidens bilder så kan jag se den känslan. Jag tycker egentligen att en bilds läsare är den som ska få bestämma hur den uppfattar bilden, och vad den ger för känslor, så om du inte håller med om mina beskrivningar och istället ser något annat så vill jag att du vet att andra tolkningar är strängt uppmuntrade.

  Som så många gånger tidigare sagt har jag fortsatt med mitt 365-projekt om att ta en bild om dagen, även om jag inte har varit så duktig på att lägga upp bilderna i takt med att jag tar dem. Nu är bilderna från januari, fem månader senare, uppe här.

  Jag har även tidigare skrivit om hur jag är intresserad av kureringsarbete, och hur jag borde gå igenom mitt flöde av bilder och försöka plocka ut några först till synes orelaterade bilder och försöka göra en kortare sammanhängande bildserie av dem.

  När jag lägger upp en månads bilder i en klump såhär, känns det ju som ett gott tillfälle att göra just det, och passa på och skriva något om hur den månaden känns, nu några månader efter att bilderna togs.

  Många av bilderna är från kollektivtrafiken, på väg till och från jobbet. Just dessa är alla ganska lika. Mycket mörka, och det enda undantaget är även den, trots att den är tagen mitt på dagen, utomhus, inte direkt full av solsken. Bilderna känns trånga och ger mig alla en känsla av att bli förhindrad.

  Jag tror inte många bilder jag tagit här alls har varit av någon direkt lust att fota, utan snarare något jag har tvingat mig till.

  När jag är lite mindre stressad och känner lite mer lust drivs jag ofta till någon absurd humor. Vare sig jag är stressad eller inte tänker mycket på att försöka hitta en balans i bilder, där exempelvis ett ljust eller mörkt parti i en bild vägs upp i ton eller form i motsatt del av bilden. Detta är ofta mycket lättare sagt än gjort.

  Samtidigt tänker på att det är lättare att försöka ha så formmässigt simpla bilder som möjligt, som raka pelare och platta väggar – men bilderna hade inte varit desamma utan de texturer och detaljer som finns i de till synes tomma ytorna.

  De estetiska valen vill jag dock bara ska vara ett stöd för något annat. Något konceptuellt, eller kanske dokumentärt, men dagar jag är mindre motiverad att göra något “smart” så får något enkelt räcka. Vilket jag också tror är nödvändigt att ha i en bildserie som en ska orka titta igenom. Någon sorts paus.

  Jag försöker alltid vara uppmärksam efter bilder.

  Den här månadens bilder känns bättre att se tillbaka över idag än vad det gjorde när jag tog bilderna.


 • Förebilder

  Lyktvrål

  Jag försöker verkligen hitta några bra förebilder, men det är så otroligt svårt. Att hitta bra fotografer att följa är en sak, men jag vill hitta någon eller några som jag kan identifiera mig lite mer med. Någon jag delar många värderingar med. (Vad dessa värderingar är har jag dock inte ens klargjort för mig själv.)

  Om du unnar mig en stunds gormande innan det egentliga innehållet här: Jag orkar inte med hetsen och coolheten och hjälteförklarandet som finns i typ det mesta en hittar på YouTube när en naivt söker efter fotografer. Och trenden att trycka in massa häftig musik så fort det är en sekund tystnad i videon är så krystat. Jag klarar inte av det. Om din video inte funkar utan de effekterna så blir den inte helt plötsligt bra när den har coola zoomande elektroniska synthljud och snabb klippning i takt till musiken. Om du har något att säga så behövs inte det. Låt innehållet bära videon istället, om inte din video handlar om just klippning och musik, eller om du inte gör det jävligt bra.

  Jag älskar när folk experimenterar, men ibland tar det ifrån mer än vad det tillför.

  Gör grunden stabil och bra först, och bygg sedan därifrån.

  Men vilka känner jag lyckas?

  YouTube

  När det kommer till prylreviews så diggar jag Chris Nicholls och Jordan Drake som fram till nyligen gjort videos för The Camerastore TV, men numera för DPReview. De har fötterna på jorden. De är realistiska, och vet att nya prylar inte är samma sak som att utvecklas som fotograf. Det är bara verktyg. De berättar vad som är bra med något, och vad som är dåligt med något, eller vaför något passar en men inte en annan fotograf.

  Denae and Andrew gillar jag de flesta videos ifrån, men speciellt efter videon I don’t have time for photography där Andrew pratar om hur det fotande han gör är det han hinner med, och det som kommer ut ur det är vad som är möjligt. Allt är inte bäst, men behöver inte heller vara det. Målet, och nu hoppas jag att jag inte stoppar ord i hans mun, är det kreativa skapandet, och inte få det perfekta slutresultatet. Det är ett experimenterande, ett stegvis samlande av erfarenheter, och ett regelbundet slutförande av uppgifter.

  Det är också svårt att inte nämna Thomas Heaton. Jag är dock lite orolig för honom. Jag är rädd att han trycker ut massa videos för att han har massa följare som typ förväntar sig att han typ måste komma med flera nya videos i veckan. Jag hoppas det är jag som hittar på, men jag är rädd att han kommer gå in i väggen. Mycket av vad han gör är mycket kul att följa, och till mycket stor del till följd av hans personlighet. Alla videos är bra - men vissa är ändå dubbelt så bra ändå - och det har helt att göra med en extra gnista han hittar ibland. Titta efter dem.

  De är tyvärr de enda youtube-kanaler jag följer idag där jag ser fram emot nästa avsnitt. Kom gärna med tips!

  Podcasts

  On Taking Pictures med Jeffrey Saddoris och Bill Wadman. De skämtar ofta om att de mest undantagsvis faktiskt pratar om foto, men det är ändå min favoritfotopodd. Det är två snubbar som gått länge i terapi (på varsinna håll) och det märks på hur de pratar, och hur de ser på fotande och skapande. Det är egentligen mer en podd om kreativt skapande än fotografi.

  Det är min favoritfotopodd, men det är också den enda jag lyssnar på. Jag har inte hittat någon annan som inte är en motsvarighet till mitt gormande ovan, eller som bara handlar om prylhets.

  Vänner och bekanta

  Jag lever under en sten, och där når inte deras bilder mig. Men… när jag tycker någon gör något som funkar bra att dela med sig av här så ska jag dela det.

  Jag måste leta mig fram från under min sten.

  Communities och internet för övrigt

  Bilden ovan är bland de senaste bilder jag laddat upp på Flickr, och den är från den sjunde november 2016. Jag minns inte exakt varför jag slutade använda Flickr, men jag kan tänka mig att det har att göra med att jag inte visste riktigt vad jag ville säga där längre. Att jag behövde ta ett steg bakåt. När jag gjorde det tog jag, utan att inse det, även avstånd från de inspirerande personerna jag följer där.

  Jag har försiktigt börja utforska den världen igen, och jag tycker så otroligt mycket bättre om den än Instagram. Jag kan inte riktigt förklara exakt varför än, men jag ska försöka göra det i ett framtida inlägg.

  Instagram har aldrig varit en stor kreativ inspirationskälla för mig. Den plattformen har betytt något annat, och jag har typ slutat använda den, både för att själv lägga upp saker och för att följa folk.


  Det var allt jag hade idag. Lite abrupt slut. Och efter förra inlägget om gamla återfunna bloggar borde jag skriva mer om dem, men det får vänta till ett framtida inlägg.

  Sluta läsa här nu, gå och skapa något istället.


 • Det gamla internet

  Felix

  Bilden ovan är en bild tagen och skapad av min vän Felix. Det enda jag har med bilden att göra är att jag stulit den av honom. Jag tror han förlåter mig. Felix skriver ibland på analogier.se, vilket jag nämner för att det passar dagens tema: Gamla skolans fotobloggar.

  Felix tipsade för länge sedan om en Johan Larsson från Linköping som fotar och bloggar osånt. Jag tror inte jag läste bloggen hans så troget som Felix gjorde, men hans bilder gjorde absolut ett intryck. Jag tänker på dem ibland. Svartvita, råa, kontrastrika och sådär underbart händelsefulla och lugna på samma gång. En stillsamhet och vemod, samtidigt som de är vackra och starka. Det är vad jag associerar med de bilder jag sett av honom.

  Jag kom att tänka på Johans blogg Mudride, och gick in för att ta en titt. Inga uppdateringar sedan 2016, precis som sist jag kollade – men den här gången la jag märke till en sak på sidan som tidigare totalt undgått mig; en lista av andra rekommenderade fotobloggar. Så jag öppnade typ 40 nya flikar, och började titta igenom.

  Liksom Johans sida är de flesta inte uppdaterade på länge. 2013, på någon. 2010, på ett ännu äldre undantag. Några går inte längre att nå, men på de flesta finns bilderna kvar, och många av bilderna är lika balla som bloggarna verkar bortglömda.

  Jag antar att de som fortfarande delar med sig av sitt fotande på det sättet får sitt utlopp på Facebook och/eller Instagram nu för tiden. Själv gjorde jag typ min första hemsida när jag var 10, och jag tar idag ett ganska aktivt avstånd från Facebook, så kombinationen egna hemsidor (även om många är hostade av blogger.com och liknande tjänster) och att det är så långt ifrån sociala medier finner jag lite kittlande.

  Om jag försöker tänka tillbaka så tror jag att det var mycket svårare att att underhålla en blogg såhär än vad det är att lägga upp bilder på Instagram idag. Inte att det var galet svårt, men det var många små trösklar, och jag tror dessa små trösklar skapat en viss atmosfär, i samband med att det inte alls var lika vanligt att dela med sig på det viset. Och, utifrån min erfarenhet i min lilla bubbla, ett helt annat tempo.

  Varning för att jag romantiserar och förenklar en del, men det är ju inte som att jag är opartisk. Vad tror du att du är inne på för sida nu egentligen? Föreställ dig en flörtig emoji med självdistans och humor här, medan jag försöker lista ut hur en gör såna på datorn.

  Det är ju också självklart redan en lista av likasinnade entusiaster, och inte alls en representation av bloggar över lag. Men med det sagt har jag svårt att se Instagram användas på samma sätt, även om en försöker. Kommentarer och likes i delade flöden tar liksom bort ifrån innehållet. Du är en röst bland tusen, och det är inte längre en samlad helhet av vem du är. Inte när du, eller det du delar med dig av, i stort sätt alltid ses i strömmen av helt andra saker, och inte via din profil och portal i första hand.

  Men jag är osäker på hur mycket det ligger i det. Kanske säger det mer om mitt användande av Instagram än något annat. Kanske är det att jag följer en sån blandad uppsjö av konton. Några om skapande, en massa vänner och bekanta, och sen en hel del politiska konton. Bilden som konstform är inte i fokus för den absoluta majoriteten av posterna.

  … tänk om en, på något vis, kunde följa ett flöde som bara bestod av bilder som skaparen eller skaparna spenderat minst X antal timmar på. Jag tror en faktiskt sådan gräns skulle bli ganska ledsam ganska fort, men idén är intressant ändå. Jag får mer ett sånt intryck av de jag följer på Flickr (där jag dock inte varit aktiv på ganska länge) än på Instagram. Där känner jag att bilden är mer i fokus än antalet favoriseringar och kommentarer, även om de så klart finns med där också.

  Det blir inte mer än så till poäng idag. Något framtida inlägg får handla om vad som finns på bloggarna nedan. I väntan på det får du gärna se om du hittar något du gillar ibland dem.

  Så, ja, nedan följer Mudride-Johans (lätt kurerade?) lista “Läsvärda bloggar”, saxad därifrån då jag helt enkelt inte vill att listan ska gå förlorad om Johans blogg försvinner. Jag har lagt till en kommentar om när det senaste inlägget är ifrån. Eventuellt går en del som är otillgängliga idag att hitta via Wayback Machine.

  Adress Namn Senast uppdaterad
  591photography.com 591 Photography Maj 2018
  gholen.se/blag Ambjörn Thorhard Hittas ej.
  analogabetraktelser.blogspot.com Analogt – Lisa Kejonen Kräver google-inloggning, inget jag kommer åt för stunden.
  fotosidan.se/blogs/carlzon/index.htm Bernt Carlzon December 2016.
  blog.bohemen.se Björn Sjöberg November 2016
  bortresidankameran.blogg.se Bortre sidan kameran Juli 2012, men hänvisar till daniel.webblogg.se som är senast uppdaterad juli 2014.
  enlitenteckning.se Britta Häggmark Finns ej.
  dahlsfotografier.blogspot.com Dahls fotografier Mars 2013.
  fotosidan.se/blogs/norrvi Dawid Norrvi 404.
  makrills.blogg.se Emelie Makrill Kräver inloggning på blogg.se(?)
  beingquaint.com/blog Erik Öhrn Finns ej.
  gblog.se Gustaf Emanuelsson 403.
  janber.net Jan Bernhardtz Maj 2018 med bilder från Rhodos 1968.
  jenders.se Jenders Domän till salu.
  joakimsundkvist.tumblr.com Joakim Sundkvist Februari 2013.
  jpa-photography.com/blog Johan Lindén Domän ej registrerad
  rheborg.blogspot.com Johan Rheborg September 2016
  johansvensson1968.blogspot.com Johan Svensson Juni 2017.
  radiohuvud.blogspot.com Johanna Wallin Hänvisar till johanna-wallin.com
  larssonfotografi.blogspot.com Jonas Larsson November 2010.
  seffel.wordpress.com Jonas Seffel Hänvisar till jonas.seffel.com som är en parkerad domän
  jonassvedinsnaps.blogspot.com Jonas Svedin Februari 2017.
  lisabrange.wordpress.com Lisa Brange Juli 2012.
  pohjanen.org/pictures Magnus Pohjanen Oreggad domän.
  mb90.tk/blogg Markus B Verkar uppsagd.
  anaglugg.wordpress.com Martin Edman Juni 2013.
  martinpalsson.se/blog Martin Pålsson Verkar ej blogga längre, men finns massa balla bilder på martinpalsson.se.
  mickebergphoto.blogspot.com Micke Berg Odaterade inlägg och inga bilder, jag är hemskt förvirrad.
  fotosidan.se/blogs/mibo/index.htm Micke Borg 404
  chasid68.blogspot.com Mikael Good Februari 2018
  mikaeljohansson.tumblr.com Mikael Johansson Inga datum?
  mirasmirakel.blogspot.com Miras mirakel Maj 2018
  niklaswibom.com Niklas Wibom Tom sida.
  gelatin-silver.blogspot.com Nils Bergqvist Borttagen blogg.
  wettdinho.se Oliver Wettergren Mars 2018.
  oscarcarlsson.wordpress.com Oscar Carlsson Juli 2015, men hänvisar till oscar.carlsson.photography som inte fungerar för stunden.
  alstergren.com/blog Per Alstergren Augusti 2017.
  reitrulsson.wordpress.com Rei Trulsson December 2014.
  thelifestream.org Simon Wallerstedt Hittas inte.
  sofflogg.se Soff-logg Reklamsite..?
  fotosidan.se/blogs/straightphotography Straight photography Maj 2018.
  kaitomas.se Thomas Engström hänvisar till bluepen.se som är uppdaterad april 2018.
  fotosidan.se/blogs/meldert/index.htm Thomas Meldert Maj 2018.
  tomaskonigsson.blogspot.com Tomas Königsson Verkar borttagen.

  Glöm inte heller att spana in mudride.com och analogier.se.


 • Fredagligen

  2018-05-18

  Jag började skriva ett ganska negativt inlägg, om hur vare dag inte kan vara en bra fotodag. Jag var inte alls nöjd med bilden ovan. Men nu, när någon dag har gått, och jag kanske är på bättre humör, så känns den inte riktigt lika kass.

  Vad jag skrev först var också att det är helt okej att ha dåliga fotodagar, att jag trots brist av egentlig lust skulle kunna gå ut och försöka igen, men jag valde att släppa det. Jag ämna låta en dålig fotodag vara en dålig fotodag.

  Den sista biten känns fortfarande som en bra idé, att låta dåliga dagar få vara dåliga. Spara energin till något annat, eller en annan dag. De gånger en har lyxen att göra det valet.

  Jag skrev också att jag trots att jag var missnöjd med bilden ovan så var jag mer nöjd med den än den från dagen innan, men även där känns det bättre idag. Jag kan till och med tänka mig att lägga en av den dagens bilder här, något som var otänkbart tidigare (trots att den ändå var tänkt att dyka upp i bildsamlingen så småningom):

  2018.05.17-BP056856.jpg

  Kanske inte det mest spännande direkt, och inte helt lyckad komposition, men jag känner igen mig själv i den. Jag är nöjd med den under omständligheterna. Jobb, kollektivtrafik och träningspass, och den enda stunden jag lyckades få in lite fotande den dagen var mellan de två senare sakerna. Så därför är jag okej med vad det blev.

  Jag har blivit beskriven som en perfektionist, vilket jag inte på något vis menar som en god egenskap. Åtminstone om en, som jag, inte riktigt lärt mig hantera det. Om det finns en sak som skulle göra mitt skapande mer konstruktivt så vore det att sänka mina egna förväntningar och krav på mig själv. Allt måste inte vara felfritt.

  Sentimentet och sensmoralen, att inte varje bild måste vara tio av tio, och att acceptera att en helt enkelt inte har tid eller lust varje dag, kommer upprepas ofta. Om inte i bloggen, så i mitt huvud. Jag vet inte hur tydlig jag – för mig själv eller för andra – varit med målet med projektet att ta en bild om dagen. Kanske gör jag om målet här – och att ändra mål under ett projekts gång är helt okej – men nu säger jag att målet är att efter ett år ha utvecklat mitt fotande och mitt bildöga. Att lära mig något. Vilket jag, trots mina tvivel om vissa dagars bilder, ändå måste medge att jag känner att jag gör.

  Tanken är att vara riktigt duktig om 10 år. Det är ingen egentlig brådska, och jag kommer inte orka ta mig dit om jag dömmer allt mitt fotande utifrån de bilder jag tagit som jag tycker minst om.

  En annan sak jag försöker göra mer av, som jag nämnde i förra inlägget Mitt sommarlov, är att skriva mer, så nu sätter jag som mål att försöka ha ett nytt inlägg uppe här varje fredag. Jag är inte helt säker på vad jag ska skriva om (i vanlig ordning), men jag ska försöka slappna av och bara göra något. För att jag vill, och för att det faktiskt är ganska kul.


 • Mitt sommarlov

  Mitt sommarlov

  Klockan tickar sakta mot midnatt, men jag är inte klar med dagen än. Jag lånar lite av nästa dag till nu. Ingen utom klockan, och du, får något veta.

  Jag vill berätta att jag är inne i en läsfas igen, efter att ha lyssnat mycket på ljudböcker de senaste åren. Nu lyfter jag orden från boken själv, och det känns underbart… och svårt att beskriva. Känslan förvånar mig lika mycket varje gång jag återvänder efter en period av läslöshet. Jag förstår inte hur jag lyckas släppa den – läslusten. Men som mycket annat kanske det kommer i perioder. Kanske skulle den inte kännas så bra utan peroiderna ifrån den.

  Utöver läsandet har jag även börja skriva, hyfsat regelbundet, i någon slags dagbok, journal, eller vad jag nu ska kalla det. En tom bok av papper, som det är meningen att jag själv ska fylla. Det kändes mycket svårt och konstigt i början, men nu skriver jag ganska hämningslöst, de gånger jag lyckas ge det den tiden jag känner att det behöver.

  Som barn tror jag aldrig att jag hade en dagbok. Det närmsta jag tror jag kommer någon sorts dagbogsskrivande är de låga grundskoleårens augustiövningar “Mitt sommarlov”. Så jag fasade dem; så jag inte förstod dem. Och så skulle en rita något också, i den övre tomma halvan av det för övrigt randiga ark av dubbel radbrytning.

  Jag vet inte vad jag skrev om, men jag har vaga (kanske konstruerade) minnen av att det var viktigt att jag gjorde rätt, och att göra rätt var att leva upp till förväntningar, vilket i sin tur innebar att skriva om hur bra sommaren var – och även om jag hade svårt att komma på någon sådan stund – skriva om hur kul jag hade haft det.

  Senare, som vuxen, har jag gjort några försök att börja med dagbok, men det är inte förrän nu, när jag förstår att det inte handlar om att skriva om hur bra allt är, som det går lättare att vara en av dem som sätter ord på papper.Prenumerera med RSS