Inlägg


 • Handla eller blogga

  Idag, ute på jakt efter dagens 365-bild, tänkte jag på en ny serie blogginlägg. En serie där jag (relativt kort) går igenom senaste veckans 365-bilder, gör en kort analys, och berättar vad jag tänker och tycker.

  Actions speak louder than blogs

  Sen såg jag den här skylten på Högalidsgatan, tog åt mig, och antar att de inläggen får vänta till en annan dag.


 • 365: En bild om dagen

  Jag har bestämt mig för att börja ett 365-projekt igen!

  365

  Bilderna ligger som en egen bildsamling här. Jag fotar dagligen, men kommer nog ladda upp bilder i klumpar någon gång per vecka.

  Det här är ett projekt som jag har gett mig an två gånger tidigare, men inte lyckats hålla i i ett helt år. Jag ser ändå försöken som lyckade, då poängen var att tänka på foto dagligen, och att tvinga en till att faktiskt ta en bild varje dag. Så långt gick det bra, och det är mycket lärorika perioder.

  2016-01-02-snowflower.jpg

  Något jag lärt mig är att när den enda regeln är att ta en bild per dag - och inga andra begränsningar sätts på projektet - så leder det till mycket stress. Inte bara finner jag det mycket svårare att få bilderna att hänga ihop på något vis, utan det blir svårare att ta en bild när jag får “ta en bild på vad som helst”.

  Därför har jag nu, med det här projektet, valt följande regler:

  1. Bilderna ska vara i färg
  2. Bilderna ska vara kvadratiska
  3. Allt som är med i bildytan ska kunna motiveras

  Anledningen till att jag valt dessa regler är 1) för att jag länge sagt att det är fegt att fota svartvitt (mest för att jag själv tycker färg är mycket svårt att göra asbra), 2) att jag vill testa något nytt, och 3) för att jag behöver påminna mig själv om att aktivt titta - och tänka - på allt jag ser i kameran när jag tar bilden.

  2016-02-03-zinkensdamm.jpg

  Det är ganska enkla regler, men det är också sådana enklare ramverk som får en att kunna fortsätta. Jag ser inte heller något problem med att byta ut reglerna efter en tid.

  De tidigare 365-projekten finns på Flickr, för 2012 här, och för 2016 här.

  2016-01-26-tunnelbanan.jpg

  Mycket från de gamla projekten är ganska intetsägande, men det finns en handfull bilder som jag ofta tänker på några år senare.

  Den här gången ska jag dock försöka få bort “stress-ta-en-bild-på-väg-hem-från-jobbet”-vibbarna.


 • Fotomaran17: Topp 10 i Punk och Asfaltsblomma

  Igår var jag förbi Dome of Visions vid KTH, där det med kort varsel annonserats att det skulle vara vernissage för topp-10 i två av alla 24 teman. Det kommer vara en till vernissage på SEB Experience Stureplan (söndag den första oktober kl 12-16), där det kommer ställas ut fler topp-10 i diverse andra teman (vi vet inte vilka än), och även vara en prisutdelning för de teman som hunnit bli utställda.

  Stockholm fotomaraton 2017, topp-10 tema Punk

  Det här är kanske lite komplicerat för en nykomling, men det finns många vinnare i Stockholm Fotomaraton. Det utses vinnare, en eller ibland flera, för varje enskilt tema. Men den riktiga tävlingen, och det riktiga priset, är där hela bildserien döms i sin helhet.

  Det gör det dock inte mindre kul att en av mina bilder kom med här:

  Stockholm Fotomaraton 2017, bidrag Punk

  Nu vet jag inte vad jag tänkte när jag tog de här bilderna från vernissagen riktigt, jag tror jag mest ville anteckna namnen utan en tanke på att det kanske skulle upp på bloggen. Oavsett! Jag vill göra en shout-out till Rickard Lundqvist som tydligen tagit hela sin bildserie med hjälp av en quadcopter - fett ballt. Det är rakt upp i min gränd, som en säger på anglifierad svenska. Jag ser fram emot att se hela serien!

  Stockholm Fotomaraton 2017, bidrag Punk

  Och sen även till Ella Viirola (upp till vänster) som enligt mig tog den överlägset bästa bilden på temat Asfaltsblomma. Jag gillade absolut inte det här temat då jag tycker det är ett för allvarligt ämne för den här tävlingsformen, ett ämne som är mycket svårt att göra rättvisa, om en inte vill ta bajsnödiga bokstavliga bilder på faktiska blommor.

  Stockholm Fotomaraton 2017, bidrag Punk

  Jag kanske bör tillägga att alla bilder här absolut är bättre än min bild i det här temat. Du kan ju gissa vad jag tog bild på.

  Resten av mina bilder från maran finns här.
Prenumerera med RSS